Kocaeli'de sağlık çalışanlarına saldırı gerçekleşti!
Türk Sağlık Sen Kocaeli Şube Başkanı Çeker, ziyaret sonrası konu ile ilgili açıklama yaptı. Çeker yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: “Şifa dağıtmak için tüm gücüyle hizmet üreten sağlık çalışanlarına saldırılar bitmek bilmiyor. Şiddetin vahşete dönüştüğünü, insanlıktan çıkmış zorbaların histerik bir halde vahşice sağlık çalışanlarının canına kast ettiğini görüyoruz. Vatandaşımıza sağlık sorunlarına çare olmak için gecesini gündüzüne katan, kısıtlı imkanlar ile vatandaşımızın kaliteli sağlık hizmeti alması için kısıtlı şartlar altında sağlık hizmeti sunan sağlık çalışanlarımıza yapılan şiddetin ardı arkası kesilmemektedir.
BU TÜR VAHŞETLERDEN BİRİ DE KANDIRA’DA OLMUŞTUR
Bu tür vahşetlerden birisi de Kandıra ilçemizde faaliyet gösteren Kefken Aile Sağlığı Merkezinde (ASM) meydana gelmiştir. Sağlık kuruluşlarında görev yapan sağlık çalışanlarına şiddet uygulayanlara en ağır cezalar verilmeli. Tatil beldesi olan bu bölgede mayıs ayında nüfus yoğunluğu artmaya başlamaktadır. Okulların kapanması ile birlikte yoğun bir şekilde tatilci vatandaşlarımızın bölgeye aşırı bir talep olmaktadır. Kefken (ASM)’de 2 adet Aile Hekimliği birimi bulunmaktadır. Bir birimde 3000, Diğer birimde 2800 nüfus kayıtlıdır. 2 Birimli olan ASM’de 2 Aile hekimi, 2 adet Aile Sağlığı Çalışanı ve birde Hizmetli personel ile ASM’ye kayıtlı yaklaşık 5800 kayıtlı hastaya hizmet vermektedirler.
HUKUKİ SÜREÇ BAŞLATILMIŞTIR
Mayıs ayından itibaren bölgeye yoğun tatilci gelmektedir. ASM’de görev yapan sağlık çalışanına yapılan sözlü ve fiili şiddetin gerçekleştiği gün tek hekim görev yapmaktaydı. Şiddet olayının vuku bulduğu gün Hekim 180 hasta muayene etmiştir. Bunun 30 tanesi misafir hastadır. Kefken ASM’de görev yapan sağlık çalışanları görevleri başında iken M. Kaymaz tarafından sözlü ve fiili şiddete uğramıştır. Konu hakkında beyaz kot verilmiştir. M. Kaymaz hakkında hukuki süreçte başlatılmıştır. Şu günlerde bu yaşananları görünce söylenecek sözlerin bile anlamı kalmıyor.
ŞİDDETİN SONU ANINDA HAPİS OLMADIKÇA VAHŞET AZALMAZ
Sağlıkta şiddetin sonu anında hapis olmadığı sürece bu vahşetinde sonu gelmez ve azalmaz. Geçtiğimiz yıllarda TBMM’de sağlıkta şiddete yönelik bir düzenleme hayata geçmiştir ama görülüyor ki, bu düzenleme uygulamada hayata geçmemiş, düzenlemenin yaptırımları hissettirilememiştir. Ancak şiddet uygulayan canilerin salıverildikten sonra oluşan kamuoyu tepkisi nedeniyle tekrar tutuklandıklarına şahit olmaktayız. Bu nedenle sağlık kurum ve kuruluşlarının sıfır toleranslı alan ilan edilmesi önerimiz süratle hayata geçirilmelidir. Buradaki herhangi bir suçun ertelemesi, paraya çevrilmesi imkansız hale getirilerek hapis cezası ile cezalandırılması gereklidir. Böylesine korkunç olayların yaşanması yaptırımların ne kadar ağır olması, tedbirlerin en üst seviyede alınması gerektiğini göstermektedir.
ACİLEN HAYATA GEÇMELİDİR
Sıfır toleranslı alan uygulaması dışında İstinasız tutuklu yargılama ve şiddet uygulayanlara acil haller dışında kamu sağlık hizmetinin belirli bir süre ücretli verilmesi gibi önlemler acilen hayata geçmelidir. Aksi takdirde ne yazık ki şiddetin önlenmesi mümkün değildir. Sağlık çalışanlarının yaşadıklarına bir son verilmesinin başka bir çaresi yoktur. Sağlık çalışanları şiddet sarmalından bir an önce kurtarılmalıdır. Kınamakla, unutmakla ve münferit bir olay gibi görmekle bu şiddetin ne sonu gelir ne de çalışan kendini güvende hisseder. Hastaları hayata tutunmaya çalışırken kendi hayatını kaybetme endişesi yaşamalarına sağlık çalışanlarının artık tahammül edecek sabrı kalmamıştır. Bu nedenle bir kez daha vurguluyoruz; sağlıkta şiddette kesin çözüm için en kısa sürede somut adım atılmalı, en ağır cezalar verilmelidir.
KONUNUN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ
İlimizde sağlık çalışanlarına yaşanan son olayda idarecilerde kendilerine ders çıkararak, bu ve bu benzer olayların yaşanmaması için gerekli tedbirleri almalıdır. Yaz aylarında yoğun nüfus akınına uğrayan bu beldemizde İlde ve İlce de görev yapan kamu idarecileri bölgede yerleşik yaşayan vatandaşımızın ve tatilci vatandaşlarımızın sağlık hizmeti almaları için gerekli tedbirleri almalıdırlar. İdareciler Haziran ayı ile birlikte bölgede 112 Acil Sağlık Hizmet istasyonu acıyor ise bölgeye gelen tatilcilere de sağlık hizmeti sunulması için poliklinik hizmeti verilmelidir. Sendika olarak idarecilere çağrımız acil alarak bölgedeki tatilcilerin sağlık hizmeti alabilmesi ve ASM yoğunluğun azaltılması ve bölgeye geçici poliklinik hizmeti verilmesi için geçici olarak hekim ve sağlık personeli görevlendirilmelidir. Sendika olarak konunun takipçisi olacağız.”